Sektorët e tjerë

Turizmi

Republika e Maqedonisë së Veriut është një thesar i vërtetë i kulturës dhe artit, me monumente të shumta historike në mbarë vendin. Trashëgimia kulturore, e kombinuar me klimën e butë, peizazhet e bukura dhe mikpritjen e pashembullt, e bën Maqedoninë e Veriut një vend tërheqës me ambicie të mëdha turistike për t’u bërë një destinacion kryesor për vizitorët e huaj.

Një vend kontinental nën ndikimin e klimës mesdhetare, Maqedonia e Veriut ka potencial të madh për zhvillimin e turizmit veror dhe dimëror. Ajri, toka dhe uji i pandotur krijojnë një mjedis unik për eko-turizmin, duke e vendosur Maqedoninë e Veriut në krye të ofertave të operatorëve më të njohur të eko-turizmit në botë.

Metalet dhe produktet metalike

Atraktiviteti i investimeve në sektorin e metaleve dhe produkteve metalike lidhet me potencialin e tij eksportues. Sektori përbëhet nga rreth 150 ndërmarrje të vogla dhe të mesme, punëson mbi 9000 punonjës dhe është pothuajse tërësisht në pronësi të huaj.

Produktet kryesore përfshijnë fletë çeliku të mbështjellë, shufra alumini, shufra dhe profile, ferroaliazhe dhe produkte të ferronikelit, plumbit, zinkut, bakrit, arit dhe argjendit.

 

Burimet minerale

Maqedonia e Veriut ka një strukturë komplekse gjeologjike dhe një numër të madh depozitash xehe. Rezervat xeherore të plumbit, zinkut, bakrit-arit dhe kromit shfrytëzohen në disa lokacione. Linjiti, mermeri, travertini dhe gurë të tjerë dekorativë të ndërtimit janë gjerësisht të disponueshëm.

Industria kimike

Maqedonia e Veriut ka një industri të konsiderueshme kimike me një kapacitet të zhvilluar mirë për prodhimin e kimikateve bazë, fibrave sintetike, polivinilklorurit, si dhe detergjenteve, plehrave, shkumave poliuretani dhe fibrave. Përveç mundësive të investimeve në Greenfield, objektet ekzistuese në përpunimin kimik, duke përfshirë kozmetikën, kanë potencial të mirë rritjeje për investitorët e huaj.

Ndërtimi

Maqedonia e Veriut ka një industri ndërtimi të zhvilluar mirë, e njohur ndërkombëtarisht për personelin e saj të kualifikuar dhe përdorimin e teknologjisë moderne, veçanërisht në ndërtim dhe hidro-ndërtim. Vendi është një furnizues kryesor i punës së ndërtimit në Evropën Qendrore dhe Lindore, Lindjen e Mesme dhe Rusi.

Duhani dhe cigaret

Prodhimi i duhanit bazohet në kultivimin e duhaneve aromatike orientale me gjethe të vogla.

Rreth 42,620 familje janë të angazhuara në prodhimin e duhanit dhe ky numër është rritur ndjeshëm në vitet e fundit si rezultat i subvencioneve të larta të qeverisë në prodhimin e kësaj kulture.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print