Prodhimi i frutave dhe perimeve të freskët
- Prodhimi i pemëve dhe perimeve të freskëta përbën 45.8 përqind të prodhimit bujqësor në vend dhe është i orientuar drejt eksportit. Pothuajse 80 përqind e prodhimit eksportohet si e freskët, e ruajtur ose e përpunuar.
Fruta dhe perime të konservuara
- Industria e përpunimit të ushqimit në Maqedoninë e Veriut përbëhet nga 50 kompani me një kapacitet përpunues prej afërsisht 180,000 tonë pemë dhe perime në vit. Industria është e orientuar drejt eksportit, me mbi 80 përqind të prodhimit që shkon në BE dhe tregjet fqinje si të freskëta për përpunim të mëtejshëm.
Investimet në Qendrat e Blerjes dhe Shpërndarjes
- Me qëllim të intensifikimit të aktiviteteve investuese në përmirësimin e infrastrukturës fizike në tregtimin e produkteve agro-ushqimore, Qeveria siguron vende tërheqëse në ato zona rurale në vend me rëndësi të veçantë për prodhimin e frutave dhe perimeve të freskëta që u ofrohen të interesuarve. investitorë të huaj për të ndërtuar qendra të blerjes dhe shpërndarjes.
Gjedhe
- Produkti më i rëndësishëm i orientuar drejt eksportit në grupin e produkteve të bagëtive është mishi i qengjit. Qengji eksportohet kryesisht në vendet e BE-së, duke zënë më shumë se 10 milion € në të ardhura.
- Në dekadën e fundit, është stimuluar zhvillimi i fermave të pulave të pulave të freskëta. Maqedonia e Veriut mbetet një nga prodhuesit e rëndësishëm në rajon me mundësi pothuajse të pakufizuara eksporti në vendet fqinje.
Industria e përpunimit të mishit
- Për shkak të konsumit të madh të mishit në rajon, ekzistojnë mundësi të mëdha për investime në industrinë e përpunimit të mishit, veçanërisht në konfeksionin e mishit të qengjit dhe shitjet e tij në tregjet e BE-së.
Të lashtat industriale dhe duhani me cilësi orientale
- Zonat e kulturave industriale përbëhen nga 88% duhan, 11.1% luledielli dhe 1% lulekuqe. Duhani është kultura më e rëndësishme industriale dhe varietetet e vendit kanë një cilësi specifike orientale.
Industria e verës
- Prodhimi i verës me cilësi të lartë sigurohet duke kontrolluar llojet e rrushit, plantacionet e hardhisë, korrjes dhe teknologjive të sofistikuara të përpunimit. Këto metoda i bëjnë verërat maqedonase shumë konkurruese në tregjet ndërkombëtare. Vera është një nga produktet më të rëndësishme të eksportit, si në rajon dhe vendet e BE-së.
Ushqim organik
- Maqedonia e Veriut ka një potencial të rëndësishëm për zhvillimin e sektorit organik duke marrë parasysh prodhimin e gjerë tradicional të bujqësisë dhe kushtet e favorshme klimatike dhe tokësore. Është vendi i duhur për të zhvilluar bujqësinë organike pasi metodat tradicionale në prodhimin bujqësor janë ende në përdorim, plehrat sintetikë dhe pesticidet përdoren tashmë me moderim dhe sipërfaqet e mëdha janë të pastra nga ndotja.