Prodhimi bujqësor dhe sektori i agrobiznesit janë sektorët më të rëndësishëm ekonomikë të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Gati 435,500 njerëz, nga një popullsi prej 1.8 milion, arrijnë qëllimet e tyre ose një pjesë të të ardhurave të tyre nga aktivitetet bujqësore. Parakushtet e mëdha natyrore dhe tradita ekzistuese e pasuruar me aftësi të zhvilluara rishtazi krijojnë mundësi të ndryshme në bujqësi, nga kullotat e larta malore me një lartësi mbi 2000 metra, deri në luginat e pasura të ujit me klimë mesdhetare.
Industria e agrobiznesit në Republikën e Maqedonisë së Veriut është një nga industritë me rritjen më të shpejtë. Shtimi i vlerës për produktet bujqësore me cilësi të lartë, siç kërkohet nga tregjet kryesore evropiane, është një nga bizneset kryesore. Eksportuesit tanë kanë standarde të sigurisë së BE-së.
Prodhimi i perimeve të freskëta kryhet në zona të mbyllura ose të mbrojtura prej qelqi ose serra, me një sipërfaqe prej rreth 4,050 ha. Sipërfaqja nën serra është rreth 216.3 ha, ndërsa pjesa tjetër prej 3,832 ha janë nën mbështjellës plastik. Eksportet e bujqësisë dhe produkteve ushqimore përbëjnë rreth 9 përqind të eksporteve totale të Maqedonisë së Veriut. Më shumë se 50.5% të eksporteve totale të produkteve bujqësore dhe ushqimore janë në vendet e BE: e cila përfshin Greqinë 17,9%, Gjermaninë 12,1% dhe Kroacinë 12,7%. Vendet e CEFTA-s zënë 33.98% të eksporteve totale.
Sektori i bujqësisë në Republikën e Maqedonisë së Veriut është kontribuesi i tretë më i madh në PBB, menjëherë pas shërbimeve dhe industrisë me një kontribut prej 12%. Së bashku me industrinë ushqimore, ato kontribojnë me 12% – 15% të PBB-së totale. Shumica e ndërmarrjeve maqedonase përpunojnë vetëm perime ose kombinojnë perime dhe fruta. Kjo kërkon rreth 85% të numrit të përgjithshëm të ndërmarrjeve, ndërsa vetëm një pjesë e vogël janë kompani (rreth 15%) që përpunojnë vetëm fruta. Për sa i përket llojit të përpunimit, shumica e kompanive prodhojnë fruta dhe perime të konservuara.
Produktet kryesore të eksportit nga Maqedonia e Veriut janë duhani, mishi i qengjit, perimet dhe pemët e freskëta dhe të përpunuara, vera dhe ëmbëlsira.
Prodhimi organik në Maqedoninë e Veriut po rritet shumë shpejt. Në katër vitet e fundit, sasia e tokës së autorizuar për prodhimin organik është rritur. Ekzistojnë gjithashtu një numër prodhuesish organikë që mbështeten nga Qeveria në vendin tonë dhe ata janë anëtarë të Federatës së Prodhuesve Organikë të Republikës së Maqedonisë së Veriut . Sipas statistikave, në vendin tonë janë regjistruar më shumë se 800 fermerë organikë me fokus kryesor në prodhimin e mishit (produktet e qumështit të mishit të qengjit, deleve dhe dhive), mjaltit, drithërave, bimëve industriale të vajit, verës, frutave dhe perimeve.
Prodhimi organik në Maqedoninë e Veriut po rritet shumë shpejt. Në katër vitet e fundit, sasia e tokës së autorizuar për prodhimin organik është rritur. Ekzistojnë gjithashtu një numër prodhuesish organikë që mbështeten nga Qeveria në vendin tonë dhe ata janë anëtarë të Federatës së Prodhuesve Organikë të Republikës së Maqedonisë së Veriut . Sipas statistikave, në vendin tonë janë regjistruar më shumë se 800 fermerë organikë me fokus kryesor në prodhimin e mishit (produktet e qumështit të mishit të qengjit, deleve dhe dhive), mjaltit, drithërave, bimëve industriale të vajit, verës, frutave dhe perimeve.