План за забрзан економски раст 2022-2026

Plan za zabrzan ekonomski rast

Планот за забрзан економски раст е продолжение на успешните политики за достигнување раст на БДП над 5%, 12 милијарди евра инвестиции и 156.000 нови работни места.

Планот за забрзан раст има три основни цели:

1.            Првата цел е зголемени инвестиции  во јавниот и приватниот сектор. Предвидени се јавни инвестиции во износ од 4 милијарди евра во следните пет години и мобилизирање на дополнителни 8 милијарди евра инвестиции од приватниот сектор.

2.           Втората цел е забрзан раст, односно зголемување на просечната стапка на економски раст од 2,5% , колку што изнесуваше во изминатите 10 години на 5% просечно годишно во следните 5 години како таргет кој сакаме да го постигнеме.

3.            Третата цел е обезбедување фискална консолидација, односно намалување на буџетскиот дефицит и јавниот долг.

План за забрзан економски раст 2022-2026

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest