“Ballkan i hapur” për të ardhmen evropiane të rajonit

open-balkan

Drejtori i Agjencisë, Dejan Pavleski, me ftesë të Kabinetit të Kryeministrit, mori pjesë në Forumin Ekonomik për Bashkëpunim Rajonal, i organizuar në koordinim me Kabinetet e Presidentit të Republikës së Serbisë, Aleksandar Vuçiç dhe Kryeministrin të Republikës së Shqipërisë, Edi Rama, dhe  në bashkëpunim me odat ekonomike të rajonit.

Qëllimi i iniciativës është “zero minuta pritje” dhe asnjë tarifë doganore në kufijtë midis Serbisë, Maqedonisë së  Veriut dhe Shqipërisë.

Sot, në Forumin Ekonomik Rajonal në Shkup, Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, Presidenti serb Aleksandar Vuçiç dhe Kryeministri shqiptar Edi Rama nënshkruan tre memorandume me qëllim lehtësimin e tregtisë, lëvizjes së qytetarëve dhe zhvillimit ekonomik: Memorandum bashkëpunimi për të lehtësuar importin, eksportin dhe lëvizjen e mallrave në Ballkanin Perëndimor; Memorandumi i mirëkuptimit mbi bashkëpunimin për qasje të lirë në tregun e punës në Ballkanin Perëndimor dhe Marrëveshje për bashkëpunim për mbrojtjen dhe shpëtimin nga katastrofat në Ballkanin Perëndimor.

“Qëllimi ynë është një ekonomi pa kufij – 100 për qind tregti e lirë, zero tarifa, zero barriera për lëvizje, zero barriera për mallrat dhe shërbimet, që vendet tona të kenë lirinë evropiane në rajonin tonë,” thanë udhëheqësit, ata shtuan se çështjet  zgjidhen më lehtë kur ekonomitë dhe komunitetet e biznesit janë të bashkuara.

Në takimin e liderëve Zaev, Vuçiç dhe Rama, u prezantua emri dhe logoja e re e nismës për bashkëpunim rajonal – Mini Shengen, e cila përfshin Serbinë, Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë – nga sot “Open Balkan”, në mënyrë që deri në vitin 2023 për të hequr kufijtë midis tre vendeve, ‘zero minuta’ duke pritur në kufij për qytetarët dhe transportin e mallrave.

Forumi Ekonomik për Bashkëpunim Rajonal organizohet nga Kabineti i Kryeministrit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, në koordinim me Kabinetet e Presidentit të Republikës së Serbisë, Aleksandar Vuçiç dhe Kryeministrit të Republikës së Shqipërisë, Edi Rama, dhe në bashkëpunim me odat ekonomike të rajonit.

 Shumica e 400 kompanive pjesëmarrëse në forum janë nga sektorët e bujqësisë dhe ndërtimit, ushqimit, industrisë tekstile, mekanike dhe automobilistike, turizmit, telekomunikacionit, sektorit të IT, transportit dhe logjistikës.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest