Според извештајот на Светска Банка, Global Economic Prospects, Северна Македонија со 3,6% реална стапка на раст на БДП во 2021 и 3,5% во 2022 година

svetska banka

The Global Economic Prospects (GEP) е полугодишно главно издание на Светска банка за состојбата на светската економија. Глобалната економија се очекува да достигне раст од 4% во 2021 година, под претпоставка дека вакцинацијата против COVID-19 ќе стане широко распространета во текот на целата година, наведува Светска банка во своите извештај Global Economic Prospects објавен во јануари 2021 година.

Растот на Западен Балкан се очекува да се врати на 3,5 проценти во 2021 година под претпоставка дека потрошувачката и деловната доверба ќе бидат вратени со ставањето под контрола на КОВИД-19.

Аналитичките делови од последниот извештај на Global Economic Prospects испитуваат како пандемијата ги засили ризиците околу акумулацијата на долгот, како може да се овозможи растот реформските процеси и кои ризици се поврзани со употребата на програми за откуп на средства како алатка за монетарна политика во растечките пазари и економиите во развој.

“Додека глобалната економија бележи закрепнување, креаторите на политиките се соочуваат со огромни предизвици – во јавното здравство, управување со долгови, буџетски политики, централно банкарство и структурни реформи – бидејќи се обидуваат да обезбедат дека ова сè уште кревко глобално закрепнување ќе добие голем интерес и ќе постави основа за силен раст “, изјави претседателот на Групацијата на Светска банка Дејвид Малпас. „За да се надминат влијанијата на пандемијата и да се поттикнат  инвестициите, треба да се изврши голем притисок за подобрување на деловните средини, зголемување на флексибилноста на пазарот на трудот и производот и зајакнување на транспарентноста и управувањето“.


За повеќе информации, посетете го линкот: : https://www.worldbank.org/en/publication/globaleconomicprospects

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest