Автомобилски компоненти

Историја на производство на автоматски компоненти

Северна Македонија има историја на производство на авто компоненти. Голем број компании се купени од странски инвеститори и продолжуваат да произведуваат низа компоненти за автомобили, автобуси, камиони и локомотиви. Денес, секторот за автомобилски компоненти е составен од голем број компании.

Постојните производители на компоненти во Македонија, меѓу другото, снабдуваат европски, руски, турски и африкански пазари. Автомобилската индустрија на овие пазари е особено активна бидејќи глобалните играчи во последните десет години инвестираа над 20 милијарди евра во производство на автомобили само во Централна и Источна Европа, а се очекуваат и понатамошни инвестиции. Квалитетните производи што се произведуваат во овие фабрики, во согласност со највисоките автомобилски стандарди, уверуваат дека производството во македонскиот сектор за автомобилски компоненти е подготвено за извоз.

Земјата е особено погодна како локација за производство на производи со голема вредност и тежина и трудоинтензивни производи како што се системи за безбедност, електроника, мехатроника, прецизно изработени и пластични производи и компоненти за леење на умре. Северна Македонија нуди особено оперативно опкружување со трошоци за производство на авто компоненти. Работната сила е добро образована, флексибилна и има силна работна етика.

Образовниот систем е подготвен да соработува со дојдовните инвеститори во изнаоѓање начини да ги исполнат нивните потреби за вештини, што беше докажано од еден од најголемите универзитети кои обучуваат 165 студенти на Јава и Ц ++ во очекување на потребите на корпорацијата Лер, која инвестираше над 15 милиони евра во македонската слободна зона Тетово на површина од 12,000 м2 за производство на електронски автомобилски компоненти. Компанијата користи најсовремена машинерија и производствени капацитети за сечење кожа и платно, вклучувајќи современ магацин и деловен простор.

Компаниите во секторот за автомобилски компоненти се: Адиент (Штип -; Струмица) за навлаки за автомобилски седишта; Lear Coroporation (Тетово) за навлаки за седишта; Леарница од алуминиум и цинк (Ресен) за алуминиумски фрлања под притисок; МЗТ Леарница (Скопје) за делови на спојката; LTH Learnica (Охрид) за компоненти на сопирачките и производи против вибрации; Урум (Скопје) за метални делови; Сипо (Охрид) за безбедносни ремени и делови за безбедносни ремени ,; Делови Велмакс (Охрид) за безбедносни ремени; Еуротехника (Охрид) за делови од морски појаси; Ван Хол (Скопје) за автобуси и тренери; Брако (Велес) за товарни приколки; KGL Systems (Скопје) за надградба на каросеријата на возилото; IEV (Скопје) за дизајн и производство на тренери; Марана Аутомотив (Скопје) за Дизајн и производство на каросерии на комерцијални возила; RDV Faber (Скопје) за инјектирање и обликување на удар; Свемек (Скопје) за пневматски и хидраулични делови; Корпорација HI-TECH (Скопје) за електрични компоненти; EIN-SOF (Скопје) за автомобилски-дијагностички софтвер; Елко-Електромеханика (Скопје) за електронски производи; СПБ (Нов Дојран) за амортизери за камиони и автобуси; МЗТ Опрема за возила (Скопје) за Извори; RUEN International Technologies (Кочани) за спојки; Изостакло (Прилеп) за свиткано калено и ламинирано стакло; ТЕ-ТЕ Пласт (Скопје) за алати и пластични компоненти; Весна САП (Пробиштип) за стартни батерии; Мирипласт (Гостивар) за пластични делови и додатоци за автомобили; Технопродукт (Гевгелија) за гумени делови, црева, метални делови; Делфи (Скопје) за електронски и мехатронски компоненти; Костал (Струга) за мехатроника и електронски компоненти; Џонсон Мети (Скопје) за издувни катализатори; Дракслмаер (Кавадарци) за системи за управување со жици, запрега и електрично управување; Кемет (Скопје) за Кондензатори; Клучни системи за безбедност (Кичево) за перници и модули на воздушни перничиња; Амфенол (Кочани) за производи Интерконект; Гентерм (Прилеп) за грејачи на седишта и волан и технологии за климатски седишта.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print