„Гересхајмер“ отвори фабрика за медицинско стакло и најави нова инвестиција

Gerresheimer

Германската фармацевтска компанија „Гересхајмер“ денеска официјално го означи почетокот на својата инвестиција, нова фабрика за производство на специјализирани производи од медицинско стакло и пластика, лоцирана во ТИРЗ Скопје.

Вредноста на инвестицијата е 25 милиони евра, со креирање на 400 нови работни места, но и со планови за понатамошно проширување.

Ова е прва фабрика на германската компанија во Југоисточна Европа, а Северна Македонија е избрана како поволна бизнис дестинација во конкуренција со земјите од соседството. Првиот инвестициски циклус „Гересхајмер“ го започна во 2019 година, а се очекува да заврши до 2024 година.

Компанијата „Гересхајмер“ како резултат на добрата деловна клима во земјата и поддршката на Владата,  најави и втор инвестициски циклус за производство на стаклени шприцеви за медицински цели. Според најавите, втората инвестиција ќе биде најголема странска инвестиција досега реализирана во една фаза.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest