Со Интервентен план за инвестиции вреден над 8 милијарди евра за забрзан раст на македонската економијата

195439787_10159738884077932_4531611207266964498_n

Владата со Интервентен план за инвестиции – ИПИ 2021-2027 за забрзан раст и развој на македонската економија.

Во однос на распределбата на инвестициите по сектори, планирани се:

  • 3,144 милијарди евра во енергетиката
  • 2,729 милијарди евра за патна и железничка инфраструктура
  • 798 милиони евра во преработувачката индустрија
  • 300 милиони евра во инвестиции за малопродажба
  • 500 милиони евра инвестиции во јавното здравство
  • 504 милиони евра за животна средина (прочистителни станици, селектирање на отпад и сл.)
  • 200 милиони евра во туризмот

Повеќе информации на следниот линк: https://www.vlada.mk/node/25460

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest