Интензивирани активностите на Агенцијата во секторот „грижа за инвеститорите“ – посета на Костал, Охрид

Kostal Dejan Pavleski

Покрај глобалната здравствена и економска криза, од инвеститорите најави за нови инвестиции и нови работни места

Директор на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Дејан Павлески вчера попладне ја посети компанијата Костал, германска инвестиција во Охрид, каде оствари средба со директорот на компанијата Виктор Мизо.

Посетата следува по состанокот, од пред десет дена, на владиниот економски тим со Советот на странски инвеститори, а е во контекст на зголемените активности на Агенцијата во секторот грижа за инвеститорите.

На средбата се разговараше за тековното работење и предизвиците во овој период на ковид криза со кои се соочуваат компаниите, а  беше претставена  иницијативата на Агенцијата за креирање на едно системско решение за решавања на прашањата кои ја засегаат работата на инвеститорите.

Павлески нагласи  дека грижата за веќе присутните инвеститори е еден од приоритетите на Агенцијата затоа што инвеститорите кога имаат позитивно искуство од работењето овде се решаваат  и проширувањата на своите инвестиции да останат тука. Тоа значи и нови вработувања и дополнително раздвижување на локалната економија.  Компанијата Костал е таков пример  со неодамнашното проширување на инвестицијата со нова производствена хала. 

Директорот на Костал, Виктор Мизо изрази задоволство од посетата и ставањето на поголем акцент на „грижата за инвеститори“, а посебно ја поздрави иницијативата на Агенцијата за креирањето на системско решение во овој сектор, истакнувајќи дека ова во голема мерка ќе ја олесни работата на инвеститорите. Што се однесува до работата на Костал тој рече дека компанијата продолжува со реализацијата на плановите и покрај глобалната здравствена и економска криза, при што најави креирање на нови 250 работни места во наредната година, откако во 2020 беа вработени нови 330 луѓе. Дополнително, се планира воспоставување на нови, најсофистицирани линии за најсовремените производи на Костал на глобално ниво.

„Работиме за BMW, Mercedes, Volkswagen, Porsche, Audi, Tesla и Rolls Royce, а од наредната година ќе имаме и проекти за Jaguar и Land Rover, што значи дека над 80% од нашите клиенти, се премиум производители на автомобили. Планот за 2021 е раст на приходите од околу 70% и годишен извоз од над 100 М Евра  “ – истакна Мизо

Повеќе информации за компанија на следниот линк: https://www.kostal.com/

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest