Заштита на правата од индустриска сопственост за поголема конкурентност на извозните пазари

Директорот на Агенцијата, Дејан Павлески оствари средба со директорот на Државен завод за индустриска сопственост, Горан Герасимовски. На средбата се разговараше за заштита на правата од индустриска сопственост, еден од […]

Според извештајот на Светска Банка, Global Economic Prospects, Северна Македонија со 3,6% реална стапка на раст на БДП во 2021 и 3,5% во 2022 година

The Global Economic Prospects (GEP) е полугодишно главно издание на Светска банка за состојбата на светската економија. Глобалната економија се очекува да достигне раст од 4% во 2021 година, под […]

Интензивирани активностите на Агенцијата во секторот „грижа за инвеститорите“ – посета на Костал, Охрид

Покрај глобалната здравствена и економска криза, од инвеститорите најави за нови инвестиции и нови работни места Директор на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Дејан Павлески вчера попладне […]

Дејан Павлески посети две компании – корисници на финансиска поддршка

Директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Дејан Павлески на 18-ти декември оствари работна посета на две компании – Текспорт и Кафе ди Артисан, успешни странски директни […]

Заедно креираме поволен деловен амбиент со фокус на инфраструктура и подобра законска регулатива за сегашните и новите инвеститори

Владиниот економски тим на чело со Претседателот на Владата Зоран Заев на 17-ти декември одржа онлајн состанок со претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески и со Асоцијацијата на […]

Поддршка за македонските текстилни компании

Директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Дејан Павлески на 16 декември беше во работна посета на текстилни компании во источниот регион од земјата. Работните средби се […]

Нови алтернативни начини на промоција на извозот

Работна средба на претставници од компании од клубот на извозници при Стопанската комора на Северна Македонија со Арбен Виља, директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на […]