„Гересхајмер“ отвори фабрика за медицинско стакло и најави нова инвестиција

Германската фармацевтска компанија „Гересхајмер“ денеска официјално го означи почетокот на својата инвестиција, нова фабрика за производство на специјализирани производи од медицинско стакло и пластика, лоцирана во ТИРЗ Скопје. Вредноста на […]

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот со национален павиљон на Hannover Messe

Десет македонски компании, ко – изложувачи на националниот павиљон  “Invest North Macedonia” се претставуваат на годинешново дигитално издание на Хановер Месе. Под мотото „Целиот технолошки свет доаѓа во Хановер” светски водечкиот саем […]

2020 со 15% поголем извоз на индустријата за преработка на овошје и зеленчук

Вкупниот извоз на индустријата за преработка на овошје и зеленчук во 2020 година достигна рекордни 68.5 милиони евра, што е за 15% повеќе од 2019 година, покажува Анализата на презентацијата […]

„Брако” – инвестиција од 8 милиони евра во нов производствен погон

Претставена уникатната еколошка машина за чистење на урбани површини Директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, како дел од владиниот економски тим, предводен од Претседателот на Владата, […]

Размена на искуства во привлекувањето на странски инвестиции со Канцеларијата за инвестиции на Република Турција

Со  посредство на Турската агенција за соработка и координација (ТИКА), Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на РСМ и Турската Канцеларија за инвестиции во рамки на Претседателството на […]

Средба на директорот на Агенцијата со Амбасадорот на Јапонија

Денеска во Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, директорот на Агенцијата Дејан Павлески имаше работен состанок со јапонскиот Амбасадор Хиронори Савада. Амбасадорот на Јапонија го пренесе  пројавениот интерес […]

Успешна година за ИКТ секторот

Зголемен извозот за 10,7 % на странски пазари за ИКТ услуги во изминатата пандемична година надминувајќи 241 милиони евра. Извозот на информатички и компјутерски услуги бележи раст во изминатите неколку […]