Интервју за локално.мк со директорот Дејан Павлески: Десет странски компании во прелиминарни прeговори за инвестирање во земјата

150-те милиони евра странски инвестиции во првиот квартал од 2020 година е добар индикатор за стабилноста, сигурноста и извесноста за водење бизнис која постои во Р. Северна Македонија, вели во интервју […]

Директорот на Агенцијата, Дејан Павлески судија на Go Global Awards 2021

За прв пат македонските компании имаат можност меѓу 176 земји во светот да се натпреваруваат со своите деловни достигнувања за награда која ќе им овозможи билет за директен влез во […]

Преку унапредување на соработката меѓу Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот и Делегацијата на германското стопанство до нови странски инвестиции

Директорот на Агенцијата, Дејан Павлески оствари средба со Директорот на Делегацијата на Германското стопанство во Северна Македонија, Патрик Мартенс за унапредување на соработката во делот на привлекување на нови германски […]

Интензивирање на соработката помеѓу Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот и Советот на странски инвеститори

Денеска во Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот се оствари средба помеѓу директорот Дејан Павлески и Претседателот на Советот на странски инвеститори, г-дин Штефан Петер, како и Потпретседател […]

Средба Павлески – Смирлис: Подобрување на регионалната соработка клучно за нови инвестиции и трговска размена

Во рамки на Skopje Economic Forum, директорот на Агенцијата, Дејан Павлески оствари средба со г-дин Јоанис Смирлис, Генерален секретар за меѓународни економски односи од МНР Грција. На средбата беа разгледани […]

Скопје – Економски Форум

Панел дискусија на тема „Перспективи на Странски Директни Инвестиции (СДИ) во Северна Македонија“ Соработката во регионот на Балканот, економскиот развој, странските инвестиции, инфраструктурата, енергијата, туризмот, оддржлив развој беа теми на […]

Промоција на македонските бизнис и извозни потенцијали во Букурешт

Спортска дипломатија: Унапредување на јавна дипломатија, трговска и економска соработка помеѓу Република Северна Македонија и Романија Денеска во Стопанската Комора на Букурешт, на првиот ден од настанот а пред “отворањето“ […]

Светска банка ја потврдува прогнозата за раст на БДП во Северна Македонија од 3,6% за 2021 година

Светска банка ја потврди прогнозата за раст на БДП во Северна Македонија од  3,6% за 2021 година Светската банка, во својот последен извештај за Глобалните економски изгледи, ја потврдува прогнозата […]

Со Интервентен план за инвестиции вреден над 8 милијарди евра за забрзан раст на македонската економијата

Владата со Интервентен план за инвестиции – ИПИ 2021-2027 за забрзан раст и развој на македонската економија. Во однос на распределбата на инвестициите по сектори, планирани се: 3,144 милијарди евра […]

Политиките на Владата со фокус на енергетика, инфраструктура и поддршка на високо квалитетни инвестиции клучни за економскиот развој

Во рамки на Виенскиот Економски Форум, Претседателот на Владата, Зоран Заев во своето обраќање ги посочи клучните проекти за остварување на економски развој со фокус на енергетика, инфраструктура, гасификација кои […]